Slaugdm underlättar!

Du har klickat dig vidare och nu kommit till sidan där du kan hitta information och länkar om bland annat Mat & Dryck . Vi hoppas du hittar vad du söker annars är det bara att klicka på Sitemap nedan för att hitta allt på vår hemsida samlat på en och samma plats.

Norsk Fjordhäst

Fjordhästen, även fjording, är en hästras som ursprungligen kommer från Norge där den även kallas vestlandshest. Den finns numera över hela Skandinavien, på andra håll i Europa och även i USA där den är mycket populär. Fjordhästen räknas som en av världens populäraste raser och även en av de vanligaste i Sverige. Mycket kan bero på den speciella blacka färgen med den vitsvarta manen som ofta stubbas, men även på fjordhästens utmärkta lynne.

Fjordhästen anses ha sina ättlingar i gamla nordiska ponnyraser som kallades tatariska ponnyer som bildade stora hjordar och utvecklades till en hästras. Folkvandringar med både norrmän och svenskar fick ponnyerna att influeras av andra hästraser. Fjordhästen visar även stor likhet med den mongoliska vildhästen Przewalski, och vissa hävdar att detta skulle visa att människor rest mellan Asien och Europa redan under istiden, kanske för att handla med varandra. Någon närmare släktskap mellan fjordhäst och Przewalski finns dock ej, fjordhästens ljusa blackfärg beror enbart på att uppfödarna inte avlat på icke-blacka fjordhästar under de senaste drygt 100 åren.